Warning: Creating default object from empty value in /home/eocrs/public_html/wp-content/themes/kartica/config-templatebuilder/avia-shortcodes/slideshow_layerslider/slideshow_layerslider.php on line 28
Isti na drugačiji način – EOC

Isti na drugačiji način

Međusobne ljudske razlike na osnovu rase, pola, godina, nacionalnosti i veroispovesti, socijalnog i materijalnog statusa..

Naš početak

Međusobne ljudske razlike na osnovu rase, pola, godina, nacionalnosti i veroispovesti, socijalnog i materijalnog statusa, seksualne orijentacije, smetnje u razvoju, mesta stanovanja i dr. stavljaju mlade na društvene margine i dehomogenizuju ih. Posledica toga jeste isključenost mladih iz osetljivih grupa iz društvenog života.

UNICEF istraživanje pokazuje da je oko 65% učenika i učenica bar jednom doživelo nasilje, a 22% prijavljuje učestalo vršnjačko nasilje. Koalicija protiv diskriminacije ukazuje da se uobičajeni problemi sa kojima žive Romi i druge nacionalne manjine, manjinske verske zajednice, LGBT grupe, osobe sa invaliditetom, siromašni, azilanti, ne samo da se ne rešavaju, već se svakodnevno uvećavaju. Ovo ostavlja poseban trag na odrastanje mladih koji ne mogu da iskorače iz začaranog kruga diskriminacije.

Isti na drugačiji način – mladi protiv diskriminacije je projekat koji sprovodi Evropski omladinski centar u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu grada Beograda koji za ključni cilj ima da podigne svest mladih i ukaže na štetne posledice stavova i akcija koje šire netrpeljivost i podstiču marginalizaciju mladih  iz osetljivih grupa. Namera nam je da probudimo osećaj odgovornosti i podstaknemo angažman mladih u zaštiti svojih vršnjaka koji trpe bilo kakav oblik nasilja (verbalnog ili fizičkog) ili isključivanja, čime se jedino mogu stvoriti preduslovi za unapređenje položaja mladih iz osetljivih grupa i poboljšanje kvaliteta njihovog života.

Projektom nameravamo da damo glas mladima iz osetljivih grupa koji su izloženi netpeljivosti samo zbog toga što su drugačiji (etnicitet, rasa, seksualna orijentacija, invaliditet, potkultura, siromaštvo, izbeglištvo itd.)  kroz kreiranje mini video klipova i osvestimo mlade o potrebi njihovog odgovornog angažovanja za toleranciju i prihvatanje svojih vršnjaka sprovođenjem  viralne kampanje i organizovanjem radionica u srednjim školama u Beogradu.

Trajanje projekta: 01.08.2017. – 31.12.2017.

Projekat sprovodi Evropski omladinski centar a finansira grad Beograd, Gradska uprava grada Beograda- Sekretarijat za socijalnu zaštitu. 

EVROPSKI OMLADINSKI CENTAR

Projekat “Evropska omladinska kartica – put do evropskih mogućnosti“ realizuje Evropski omladinski centar, finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Evropski omladinski centar je udruženje građana koje zastupa Evropsku omladinsku karticu – EYCA karticu.

Glavna misija Evropskog omladinskog centra je poboljšanje položaja mladih ljudi u Srbiji u svim oblastima života, podsticanje mobilnosti u okviru Evrope i širom sveta, kao i umrežavanje na lokalnom,nacionalnom i međunarodnom nivou.

EVROPSKA OMLADINSKA KARTICA – EYCA

Evropska omladinska kartica – EYCA kartica ima za cilj podsticanje mobilnosti mladih, preko brojnih usluga, popusta i pogodnosti u Srbiji i inostranstvu, da studenti istraže svet u kojem žive i budu informisani o dešavanjima u njemu i da aktivno i punopravno učestvuju u njegovoj izgradnji.

KONTAKT INFORMACIJE

Starine Novaka br. 1,
11000 Beograd, Srbija

Ponedeljak – Petak:
08 – 16h

011 3349 877

office@eoc.rs
eoc.rs