Put do evropskih mogućnosti

Evropski omladinski centar je od maja do novembra 2013. godine realizovao projekat pod nazivom „Evropska omladinska kartica – put do evropskih mogućnosti“.

O projektu

Evropski omladinski centar je od maja do novembra 2013. godine realizovao projekat pod nazivom „Evropska omladinska kartica – put do evropskih mogućnosti“. 

Ovaj projekat je prvenstveno namenjem  upoznavanju srednjoškolaca sa Evropskom omladinskom karticom i pogodnostima koje ona pruža, s obzirom da je anketa pokazala da je ova grupa jako zainteresovana za kartice. Održane su tribine po srednjim školama i srednjoškolskim domovima. U Beogradu je održano 11 tribina gde je prisustvovalo 705 učenika, a zatim je održano 16 tribina u srednjim školama i učeničkim domovima u 15 gradova Srbije.

Kontaktirane su sve kancelarije za mlade i preko njihovih kanala oglašavanja vršena promocija kartice. Na prezentacijama je učenicima data mogućnost učešća u diskusiji kako bi dobili informacije šta je fokus njihovog interesovanja i kako može da se unaprede pogodnosti kartice.  Radionice su bile veoma značajne za dalji rad, pogotovu za razvoj benefita u manjim gradovima u Srbiji. Podeljene su i brošurice sa detaljnim informacijama o popustima kao i informacijama o aktivnostima, projektima i konkursima EOC-a.

U toku projekta lansirana je baza korisnika, koja im omogućava korišćenje korisničkih naloga, redovno praćenje događaja, novosti i privilegovani pristup vaučerima za benefite. Svrha baze je pouzdana i brza komunikacija sa korisnicima koja omogućava strateškim partnerima poput Ministarstva omladine i sporta, brži pristup mladima.

U okviru projekta je obeležen Dan Evrope uz prisustvo mnogobrojnih zvanica iz zemlje i inostranstva. Na početku projekta objavljen je konkurs za fotografiju koja odražava duh Evrope, pod nazivom „Evropa i ja“, koji je privukao više od 200 mladih koji su poslali svoje fotografije a nagrade najboljima je uručio državni sekretar za omladinu i sport Nenad Borovčanin.

Dan mladih

U avgustu mesecu je ostvarena saradnja sa Nacionalnim sportskim savezom 3×3 Basket Srbije i na toj manifestaciji na „Dan mladih“  prisustvovali su mladi iz cele Srbije koji su pratili nadmetanje 12 timova u basketu. Finalistima su podeljene EYCA kartice. Događaj je imao i značajnu medijsku podršku.

Raspisan je i kreativan video konkurs Evropska omladinska kartica i ja. Tema konkursa bila je da mladi predstave način na koji vide Evropsku omladinsku karticu i šta za njih ona predstavlja. Najboljih 10 predloga su predstavljeni na završnom događaju, a najkreativniji su dobili nagrade u Domu omladine uz prisustvo predstavnika MOS-a.

Tokom oktobra održane su tribine u Sportskim Savezima u Srbiji koje su podrazumevale prezentovanje beneficija EOK među sportistima. Predsednici Saveza su iskazali veliku zainteresovanost za karticu, zbog punog osiguranja koje podrazumeva kartica. Sve aktivnosti su propraćene u velikom broju medija.

Projekat je podržalo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.