Warning: Creating default object from empty value in /home/eocrs/public_html/wp-content/themes/kartica/config-templatebuilder/avia-shortcodes/slideshow_layerslider/slideshow_layerslider.php on line 28
Zeleni aktivista: životna sredina – EOC

Zeleni aktivista: Životna sredina

Nakon realizacije pilot projekta „Životna sredina u omladinskoj politici u Srbiji“, Evropski omladinski centar nastavlja sa radom u oblasti ekologije kroz projekat „Zeleni aktivista: mladi za životnu sredinu“

O projektu

Nakon realizacije pilot projekta „Životna sredina u omladinskoj politici u Srbiji“, Evropski omladinski centar nastavlja sa radom u oblasti ekologije kroz projekat „Zeleni aktivista : mladi za životnu sredinu“.

Svest o značaju životne sredine jedan je od ključnih pokazatelja zrelosti društva. Zato je osnovni cilj ovog projekta jačanje kapaciteta lokalnih kancelarija za mlade, organizacija za mlade i podizanje svesti nosioca društva, mladih ljudi, o konkretnim problemima u Srbiji, o mogućnostima njihovog učešća i doprinosa u očuvanju životne sredine na lokalnom nivou a samim tim i na nacionalnom nivou.

Projekat će doprineti prepoznavanju ekoloških pitanja, tako što će zagovarati jasno definisanje ekološkog aspekta u svim lokalnim akcionim planovima za mlade i drugim aktivnostima za mlade.

U okviru projekta biće realizovano 15 okruglih stolova širom Srbije, na kojima će se povezati omladinske organizacije i kancelarije za mlade sa predstavnicima lokalne samouprave zadužene za životnu sredinu i predstavnicima organizacija koje u fokusu delovanja imaju zaštitu životne sredine. Okrugli sto je idealna prilika da se predstave problemi i mogućnosti za aktivnije uključivanje mladih u realizaciju aktivnosti u oblasti ekologije, kao i za umrežavanje kancelarija za mlade i omladinskih ekoloških organizacija.

Učešće mladih

Učešće mladih u donošenju odluka o pitanjima životne sredine na ovaj način postaje uređeno i obavezno a time se postiže građanska participacija u planiranju i realizaciji projekta. Neizostavan rezultat je da se na ovaj način u velikoj meri doprinosi podizanju svesti široke populacije mladih u Srbiji, o potrebi masovnijeg aktivizma i volonterizma radi očuvanja životne sredine za buduće generacije.

Projekat doprinosi popularizaciji pozitivnih modela građanskog aktivizma u oblasti životne sredine kroz nagrađivanje mladih koji svojim primerom pokazuju mogućnost ekološkog delovanja kroz priznanja „Zeleni aktivista“, „Zelena inicijativa“ i „Zeleni pečat“, namenjenih kancelariji za mlade koja je svojim delovanjem najviše doprinela zelenijoj i zdravijoj budućnosti.

EVROPSKI OMLADINSKI CENTAR

Projekat “Evropska omladinska kartica – put do evropskih mogućnosti“ realizuje Evropski omladinski centar, finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Evropski omladinski centar je udruženje građana koje zastupa Evropsku omladinsku karticu – EYCA karticu.

Glavna misija Evropskog omladinskog centra je poboljšanje položaja mladih ljudi u Srbiji u svim oblastima života, podsticanje mobilnosti u okviru Evrope i širom sveta, kao i umrežavanje na lokalnom,nacionalnom i međunarodnom nivou.

EVROPSKA OMLADINSKA KARTICA – EYCA

Evropska omladinska kartica – EYCA kartica ima za cilj podsticanje mobilnosti mladih, preko brojnih usluga, popusta i pogodnosti u Srbiji i inostranstvu, da studenti istraže svet u kojem žive i budu informisani o dešavanjima u njemu i da aktivno i punopravno učestvuju u njegovoj izgradnji.

KONTAKT INFORMACIJE

Starine Novaka br. 1,
11000 Beograd, Srbija

Ponedeljak – Petak:
08 – 16h

011 3349 877

office@eoc.rs
eoc.rs